De assertiviteitsmudra (Ahamkara)

Verslag van een experimentele mudrasessie van Thirza en Pierjasi

Assertiviteit versterken
Ahamkara is een Sanskriet term (de oude taal van India) en betekent ‘ik-maker’, dat is een mudra die het ik-bewustzijn versterkt.

Assertiviteitsmudra, Ahamkara

Deze mudra kan je volgens sommige beschrijvingen gebruiken als je je assertiviteit (zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen) wilt versterken. In die beschrijvingen wordt gepraat over het tegengaan van angst en timide zijn. Het zou goed te gebruiken zijn op momenten van weinig zelfvertrouwen of je naar voelen en je op te peppen als je in een dip zit!
 
Vingerstand van de mudra
De volgende vingerstand hoort bij deze mudra: Buig de wijsvingers enigszins en plaats het bovenste kootje van je duim op de zijkant van het middelste kootje van de wijsvinger, bij het bovenste deel daarvan. De middelvinger, ringvinger en de pink zijn gestrekt. De handpalm wordt naar voren gedraaid. Het is de bedoeling dat je deze mudra gedurende enige tijd met beide handen doet. In één beschrijving wordt aangeraden de mudra ter hoogte van de navel uit te voeren.
  
De praktijk: keel en bovenkant hoofd worden actiever
Voordat we de mudra deden gingen we ons gronden: we visualiseerden we wortels onder onze voeten en stuit naar het centrum van de aarde en maakten ze in gedachten daar vast. Daarna zetten we onze vingers in de gewenste mudra-stand en ging ik door middel van aurareading waarnemen wat er in het etherisch energielichaam van Thirza gebeurde. Dat leverde het volgende op.
“Ik zie energiekanaaltjes (meridianen) aan de oppervlakte van je armen oplichten door een geactiveerde energiestroom. Ik zie ook je keelgebied oplichten. Dat is er op gericht om met kracht dingen naar buiten te kunnen brengen. Het werkt nog door naar de bovenste helft van je hoofd om je ik-besef te versterken: ‘hier ben ik!’ Het keelgebied blijft mijn aandacht trekken en als ik de energie hiervan ‘lees’ komt naar voren: ’to speak up for yourself’, dus breng jezelf naar voren. Wees zelfbewust in wat je tot uitdrukking wilt brengen.”

Visuele energie-impressie

In de onderstaande figuur wordt een impressie gegeven van de energie-effecten van de assertivitetsmudra op het etherisch energielichaam.

Energie effecten van de assertiviteitsmudra Ahamkara op het etherisch energielichaam

Door de armen, de benen en het lichaam zijn centrale energiekanalen te zien die de verschillende etherische chakra’s met elkaar verbonden. Het etherische keel-, voorhoofds- en, iets minder, het kruinchakra zijn door deze mudra geactiveerd. De geactiveerde meridianen op de armen zijn hier niet ingetekend om de figuur niet te complex te maken. 

 
Combinatie met kleurenhealing
We gingen nog een stap verder door de mudra met een kleurenhealing te combineren: “Je kan nu hemelsblauw visualiseren voor je keelgebied en dat naar binnen laten stromen. Eventueel kun je dat met je ademhaling versterken door bij je keel het blauw in te ademen en bij de uitademing het blauw te verspreiden over je lichaam. Dit blauw versterkt je doelgericht aanwezig zijn, en helpt je om meer geconcentreerd te zijn. Het lijkt ook of je daarmee je energiesysteem compacter maakt. Waar voel jij je energie?” Thirza: “In mijn handen, armen, keel en voorhoofd”.
 
Kleine variaties in vingerstand hebben grote effecten
We experimenteerden ook nog met de precieze vingerstand. Thirza schoof haar duim wat op in de richting van het midden van haar wijsvinger: Het gevolg was dat het hele energiebeeld verandert en de energetische effecten gingen lijken op die van de mudra van het hartchakra.
Vervolgens schoof ze haar duim in de richting van de nagel van de wijsvinger. Opnieuw werd de energie van het keelgebied sterker, maar liepen er ook energielijnen naar haar bekken. De energie in het keelgebied betekende meer in balans komen, de lijnen naar haar basis hadden te maken met een gegronde balans en goed in contact met je basis staan.
 
Tot slot
Opvallend is dat deze mudra wel als een pep-up werkt, maar niet op het chakra van de wilskracht inwerkt dat vooraan bij het middenrif zit. Het bleek vooral te werken op het hoofdgebied bij de keel en de ogen. In deze aura-reading werden enkele meridianen, etherische chakra’s en kanalen tussen deze chakra’s zichtbaar. Andere niveaus van de chakra’s, tan tiëns en haracentra worden pas zichtbaar zijn in het emotionele, mentale, spirituele en twee hogere energielichamen. In het boek ‘Ontdekkingsreis Innerlijk Licht ‘ van Pierjasi staan de verschillende energielichamen en hun energiecentra beschreven inclusief oefeningen om dit zelf te ontdekken.   
 
Meer informatie
In het Mudra-werkboek van Gertrud Hirschi wordt deze mudra beschreven.
 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *