Tussenstap van 9 naar 10: Balsem voor de ziel



Dit is de laatste en tevens de meest diepgaande meditatie in deze Zoektocht naar de Ziel. In de vorige stappen  hebben we gezien hoe complex het zielengebied is (zie figuur 1).

Figuur 1: Zielegebieden in het energiesysteem van de mens

De mens heeft naast zijn fysieke lichaam zeven energielichamen met ieder hun eigen aura en energiecentra. Elders op deze website zijn meditaties te vinden over deze energielichamen, bijvoorbeeld ‘Opladen van je energielichaam’ en ‘Bewust prana opnemen in drie energielichamen’. Ieder energielichaam heeft een eigen zielekern met in het centrum een verbinding met de godsvonk die steeds afgestemd is op het betreffende zieledeel. Van beneden af aan:

– Aardse polariteit van de kernziel (groene bol beneden onder de aura).

– Gewaarwordingsziel (laagst gelegen zielegebied op buikhoogte) centrum van het etherische energielichaam.

– Gevoelsziel (op buikhoogte, maar net boven de gewaarwordingsziel maar op een iets hoger trillingsniveau) centrum van het emotionele energielichaam.

– Verstandsziel (op hoofdhoogte) centrum van het mentale energielichaam.

– Bewustzijnsziel (net boven de kruin) centrum van het spirituele lichaam.

– Zielekern eerste causale energielichaam (ca. 10 cm boven de kruin) centrum van het eerste causale lichaam oftewel het energielichaam van het hogere intuïtieve denken/hogere manas (Manas is term uit het Sanskriet).

– Zielekern tweede causale energielichaam (ca. 15-20 cm boven de kruin) centrum van het tweede causale lichaam oftewel het lichaam van het hogere, intuïtieve voelen/ boeddhi (Sanskriet term).

– Zielekern derde causale energielichaam (30 – 40 cm boven de kruin), centrum van het derde causale lichaam oftewel het energielichaam van voleinding/atma (Sanskriet term).

Bij de vermelde terminologie noem ik enkele namen zoals gewaarwordingsziel, verstandsziel en bewustzijnsziel, die door de opricter van de antroposofie, Rudolf Steiner, gebruikt worden in zijn boeken ‘Die Theosophie des Rosenkreuzers’ [Theosofie van de Rozenkruisers] en ‘Vor dem Tore der Theosophie’ [Voor de poort van de Theosofie].

De gevoelsziel: centrum van ons gevoelsleven

De meest voelbare zielekern is de gevoelsziel ter hoogte van onze buik (zie figuur 2). Om enig idee te geven van de omvang van dit bolvormige gebied: dit is ongeveer 18-20 cm in doorsnede.

Figuur 2: Gevoelsziel

Dit gebied is vooral voelbaar als we tot in het diepst van onze ziel geraakt worden. Het is de zielekern van het emotioneel energielichaam dat veel te maken heeft met onze persoonlijkheid. Het is de kern van ons gevoelsleven. Het centrum van deze zielekern is zacht lichtend en heeft te maken met onze godsvonk, onze diepste innerlijke bron.

In de gevoelsziel zijn alle ervaringen in ons leven terug te vinden met een gevoelscomponent en dat zijn er dus heel veel. Er is in terug te vinden hoe we gevormd zijn in onze jeugd in een bepaald gezin en in een bepaalde cultuur. Onze ‘roots’ zijn daarin dus terug te vinden. Liefdevolle ervaringen kunnen hier als lichtende plekken zichtbaar worden net als ervaringen van je gelukkig voelen. Ook nare ervaringen kunnen daar sporen hebben achtergelaten als donkere plekken in onze ziel. Plekken waar de energie niet goed stroomt en een gevoel van onrust geeft. Donkere plekken kunnen ervaringen zijn waarin we bijvoorbeeld slecht behandeld en gekwetst zijn. Ook kunnen er donkere plekken zijn van de keren dat we zelf niet in overeenstemming met ons innerlijk gevoel gehandeld hebben en anderen benadeeld of gekwetst hebben. Misschien zijn dit ervaringen die we diep in onszelf hebben weggestopt om er maar niet meer aan te hoeven denken. Onbewust kunnen ze dan een bron van onrust vormen. Toch is juist bewustwording van die ervaringen, het verwerken ervan en soms actie ondernemen naar anderen toe (excuseren, goed maken) essentieel om deze donkere plekken op te lossen en weer rust in onze ziel te krijgen.

De gewaarwordingsziel

Vlak onder de gevoelsziel, maar op een iets ander trillingsniveau is het bolvormige gebied van de gewaarwordingsziel. Dit is de kern van het etherische energielichaam, het energielichaam dat heel veel te maken heeft met ons lichamelijke functioneren en met acupunctuurmeridianen, reflexzones, tan tiëns en chakra’s afgestemd op dit energielichaam. Dit zieleniveau is het centrum van ons lichamelijke gewaarwordingsleven.

De verstandsziel

Dit zielegebied is de kern van ons mentale energielichaam dat veel te maken heeft met ons denken. Dus dat te maken heeft met onder andere logisch redeneren, iemands gedachten kunnen volgen, dingen met elkaar verbinden (associëren), nadenken en analyseren. De kern van dit gebied is kleiner dan de gevoelsziel (ca. 8 centimeter doorsnede) en is het centrum van ons gedachteleven.

De bewustzijnsziel

De bewustzijnsziel is het centrum van ons spirituele lichaam, het wordt ook wel het ik-lichaam genoemd omdat daar ons ‘ware’ ik naar voren treedt. Het is in doorsnede nog kleiner dan de verstandsziel namelijk 4 – 5 cm. Dit zielegebied is de kern van ons geestelijk leven, over wie we als mens zijn, uitstijgend boven onze persoonlijkheid.

De zielekern van het eerste causale lichaam

Deze zielekern is nog wat kleiner dan die van de bewustzijnsziel namelijk circa 3 cm. Dit is de kern van het eerste causale lichaam oftewel het lichaam van het hogere intuïtieve denken. Het wordt wel het hogere manas genoemd. Deze zielekern heeft onder andere te maken met ons besef dat er meer is dan de materiële wereld. Dat het leven ook geestelijke dimensies heeft die verder reiken dan het direct zichtbare.

De zielekern van het tweede causale lichaam

Deze zielekern zit nog iets verder boven onze kruin dan de zielekern van het eerste causale lichaam. De doorsnede is iets minder van 3 cm. Het is de kern van ons tweede causale lichaam het lichaam van het hogere voelen, ook wel boeddhi genoemd. Deze zielekern is het centrum van het subtiel aanvoelen van wat er allemaal meespeelt in het leven op hogere spirituele niveaus.

De zielekern van het derde causale lichaam.

Het derde causale energielichaam is het meest subtiele energielichaam dat we in ons energiesysteem hebben, het is te beschouwen als het lichaam van voleinding het wordt ook wel atma genoemd. De zielekern ligt nog meer boven onze kruin dan de voorgaande zielegebieden, zo’n 40 – 50 cm. Het is het centrum van besef over de grote samenhang in dit universum. Dat achter de dingen zoals we die waarnemen, een grotere geestelijke samenhang aanwezig is.

De kernziel

Dit is het zielegebied dat van incarnatie tot incarnatie gaat. Het is onze wezenskern die zich in iedere incarnatie opnieuw manifesteert. Steeds met nieuwe zielekernen, energielichamen, een nieuw fysiek lichaam en een nieuwe persoonlijkheid. Iedere incarnatie laat na afloop van het fysieke leven een nieuwe buitenste energielaag achter in deze kernziel. En bij iedere nieuwe incarnatie kunnen zich vanuit de godsvonk in het centrum van de kernziel weer nieuwe kwaliteiten ontwikkelen zodat ons leven steeds rijker aan kwaliteiten kan worden. Bij iedere incarnatie vormt zich vanaf de conceptie tevens de aardse polariteit van de kernziel aan de onderkant van de aura. De kernziel heeft een doorsnede van 50 – 60 cm. De godsvonk in de kernziel wordt voortdurend gevoed door de energie en informatie vanuit de Albron, de bron van alles in dit universum.

Het zich afstemmen op de kernziel en het min of meer één worden met de energie ervan, kan een gevoel van bliss en verlichting geven waarbij de lichtende energieën van het goddelijk beginsel in deze kernziel door je heen kunnen gaan stromen. Je kunt je dan opgenomen voelen in het goddelijk licht.

De meditatie ‘Balsem voor de Ziel

Je kan met de volgende meditatie bewust contact maken met de hierboven genoemde zieledelen. Dit is een meditatie gericht op het ervaren van de gevoelsziel. Er is daarna de mogelijkheid te schakelen naar een aanvullende meditatie om de andere zieledelen te ervaren. De meditatie wordt afgesloten met een visualisatie om je te helpen je ziel meer te gaan ervaren in de naaste toekomst.

Naar meditatie Balsem voor de Ziel

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *