Tussenstap 5 naar 6: Rust in de ziel ervaren

[Under construction]


35 min. lees- en meditatietijd 

Uitdrukkingen over de ziel kunnen soms speciale aspecten van de ziel weergeven. Een voorbeeld van zo’n uitdrukking is ‘rust in je ziel vinden’. Dat wil zeggen geen onrust diep van binnen voelen, maar rust, innerlijk in balans zijn en harmonie ervaren.

Met onderstaande meditatie kun je daar meer over ontdekken. Er wordt begonnen met een uitgebreide zuiveringsmeditatie om allerlei storingen in je energiesysteem op te lossen. Ook het hartchakra wordt geactiveerd en de kundalini-energie. Met een geactiveerd hartchakra krijg je toegang tot de hogere, subtielere energieën in je. De kundalini-energie wordt harmonisch geactiveerd en helpt het zuiveringsproces in je energielichaam en je aura.

Dan volgt een meditatie om het contact met je Hogere Zelf en je innerlijke kind bewust te activeren. Tegen die tijd heb je contact kunnen krijgen met de heel subtiele energieën in je, en kun je je de lichtende bol van je gevoelsziel bewust worden. Die lichtende bol kun je met deze meditatie helemaal door je heen laten uitstralen en zo diepe innerlijke rust ervaren (zie figuur 1). Misschien kun je nog beelden uit je dagelijks leven krijgen waarbij je ook dit contact met je gevoelsziel had.

Figuur 1: Innerlijke rust ervaren in contact met de gevoelsziel (het ronde energiegebied op buikhoogte met een lichtlijn verbonden met de godsvonk boven het hoofd)

In deze meditatie wordt gesproken over de gevoelsziel. Dat is dat deel van de ziel wat je kunt ervaren in het dagelijks leven, en waar veel uitdrukkingen naar verwijzen. Het is ter hoogte van je buik maar niet fysiek maar metafysisch, op een heel diep niveau dieper dan de chakra’s en dieper dan de tantiëns. Onderstaande meditatie is ontleend aan hoofdstuk 16 van het boek ‘Innerlijk Licht gaat schijnen’ van Pierjasi. Daar staat meer in over dit onderwerp.

Gesproken startmeditatie met energetische zuivering

 

 1. Gronden

Ga lekker op een stoel zitten, dat is meteen een eerste manier om tot rust te komen! Zet je voeten plat op de grond. Stel je wortels voor vanaf je voeten (midden) en je stuit naar het lichtende bolvormige  centrum van de aarde (zie figuur 2).

Figuur 2: Gronden door je wortels voor te stellen vanaf je voeten en je stuit tot het centrum van de aarde

Maak de wortels daar op je eigen manier aan vast, zet je naam op die plek en de datum van vandaag of gewoon ‘nu’. Zet ook je naam en de datum in de wortels zelf en op de aanhechtingsplekken bij je voeten en je stuitje. Zit je nu steviger op je stoel?

 1. Aarde en kosmische energie laten stromen

Laat aardenergie binnenkomen via je voetchakra’s door je rondjes midden onder je voeten voor te stellen die je wat opendraait. Vul jezelf op met deze zachte energie. Laat kosmische energie van boven bij je kruin binnenstromen. Zet er je naam en de datum van vandaag op. Laat de lichte sprankelende energie door je hoofd en je rug naar je stuit stromen (zie figuur 3). Meng aarde en kosmische energie met elkaar. Zoek naar een goede mengverhouding waarbij de energie prettig voelt.

Figuur 3: Aarde- en kosmische energie laten stromen

Laat die gemengde energie door je heen stromen, wat een zuiverende werking heeft. Laat die energie uit de handchakra’s middenin in je palmen stromen als fonteintjes. Laat ook een fonteintje uit je kruin komen. Dat zuivert je energielichaam nog wat beter. Visualiseer een vlam (zie figuur 4) op een armlengte afstand voor je op de rand van je aura.

Figuur 4: Vlam voor zuivering

Laat alle storingen daar naar toegaan en op de uitademing verbranden (dat wil zeggen transformeren tot neutrale energie).

 1. Centrum van je hoofd zuiveren

Richt je aandacht op het centrum van je hoofd en stel je daar een kamertje voor.

Kamertje in het centrum van je hoofd voorstellen

Zeg in gedachten enkele keren ‘hallo’ in dat kamertje en kijk of daar bezoek is, wolkjes of wat dan ook. Als dat zo is, vraag dat bezoek vriendelijk maar dringend om je energiesysteem te verlaten, dus meer dan een meter van je vandaan te gaan. Zet je naam en de datum op de muren, de vloer en het plafond van je kamertje. Misschien kun je dan voelen dat het wat helderder in je hoofd is.

 1. Activering hartchakra

Voor deze meditatie is het belangrijk je hartchakra te activeren. Stel je de voorkant ervan voor als een rondje bij je borstbeen 12 – 14 cm onder het kuiltje in je keel.

Figuur 5: Activering hartchakra

Stel je voor dat uit dat rondje een licht van liefde, mededogen, harmonie en hartelijkheid komt. Dat is een  bundel met een heel prettig licht. Stel je voor dat dat licht steeds wat dieper uit je hartchakra komt. Dat chakra loopt naar binnen toe wat smal toe en gaat door tot aan je rug. Zo wordt het hele hartchakra lichtend. Zet er ook de datum van vandaag is zodat de energie van dat chakra helemaal up-to-date is.

 1. Kundalinicentrum in de stuit activeren

Richt de lichtbundel vanuit je hartchakra naar je stuitgebied. Door tegen je stuit enkele keren innerlijk ‘hallo’ te zeggen, activeer je op een harmonische manier de kundalini-energie in je stuit. Je kunt je het kundalinicentrum wat daar zit, voorstellen als een lichtpuntje. Laat dat puntje groeien en stel je daarin een driehoek voor met de punt naar beneden. Stel je een kleine regelknopje voor aan de bovenkant van je stuitdriehoek (zie figuur 6).

Figuur 6: Regelknopje bij stuitdriehoek van de kundalini

Draai dat knopje wat open zodat de kundalini-energie door heel je lichaam gaat stromen. Meestal voelt dat prettig aan. Storingen die vrijkomen kun je naar je vlammetje sturen en daar laten verbranden. Zet je kundalinicentrum met je regelknopje in een hogere stand zodat er een fontein van kundalini-energie uit je kruin  komt. De kundalini-energie die uit je kruin spuit, stroomt daarna door en langs je aura naar beneden en wordt weer opgenomen aan de onderkant van je kundalinidriehoek. Dit een kringloop van kundalini-energie die je zuivert.

Gesproken meditatie gericht op rust in je ziel

 1. Verbinding met je Hogere Zelf activeren.

Nu je energielichaam geactiveerd is kun je je aandacht naar je hartchakra brengen dat nog helemaal lichtend is van de energie. Stel je voor dat halverwege de voor- en achterkant daarvan een lichtpunt is. Dit innerlijk lichtpunt wordt gevoed door het zonnetje van het Hogere Zelf bovenin je aurawand. Als je dat  zonnetje niet ziet kun je het visualiseren. Zeg in gedachten een paar keer ‘hallo’ tegen dat zonnetje. Zo activeer je de verbinding met je Hogere Zelf. Dan komt er een lichte sprankelende energie vanuit het Hogere Zelf om en door je heen stromen (zie figuur 7).

Figuur 7: Lichte sprankelende energie vanuit het Hogere Zelf

Voel dat je hierdoor weer wat meer innerlijke rust krijgt.

 1. Oplossen van storingen die je innerlijke rust belemmeren

Misschien is dat nog niet voldoende om diepe innerlijke rust te ervaren. Je kunt daarvoor het volgende doen. Zet in gedachten een scherm voor je neer met de woorden ‘innerlijke rust’ erop (zie figuur 8).

Figuur 8: Scherm met daarop ‘Innerlijke rust’

Misschien zitten er nog storingen in je waardoor je nog geen diepe innerlijke rust kunt ervaren. Laat die storingen als wolkjes naar je scherm gaan en geef je scherm een gronding. Zet de datum van vandaag op je scherm en zeg er vanuit  je hartchakra ’hallo’ tegen. Dan gaan de storingen ontladen en worden ze afgevoerd via je gronding. Zet ook je naam op het scherm zodat energiewolken van anderen die nog storen weg kunnen stromen. Zeg nogmaals ‘hallo’ tegen je scherm om het contact ermee te versterken. Ook kan er nog een energielijn, ook wel een energiekoord genoemd,  met iemand anders zitten. Als dat zo is, laat dat naar voren komen in je beeld en zeg ‘hallo’ tegen dat lijntje. Zet er de datum in en je naam. Soms is dat al voldoende om het koord te doen oplossen. Richt je op de aanhechtingsplek van deze lijn met je scherm. Richt je daarop en verplaats je er eventueel in. Misschien schiet je het moment te binnen waarop de energielijn gevormd werd. Zet die plek uitdrukkelijk in het ’nu’. Vaak lost zo’n lijn dan definitief op en krijg je meer rust in je. Laat resterende storingen naar je vlammetje gaan en daarin verbranden. Laat dan het scherm oplossen.

 1. Contact met het innerlijk kind maken

We gaan ons nu richten op het innerlijke kind. Laat een beeld van je innerlijk kind op je scherm komen. Zeg er ‘hallo’ tegen. Het kan zijn  dat er in dat innerlijk kind nog oude emoties zitten die allang niet meer relevant zijn maar nog steeds onrust geven. Zeg ‘hallo’ tegen je innerlijk kind en vooral tegen de plekken waar de energie nog vastzit door oude emotionele lading. Straal nu liefdesenergie vanuit je hart naar je innerlijk kind. Neem je innerlijk kind op in je liefdesenergie zodat je innerlijk kind in een uitstraling van liefde komt en daarvan geniet. Laat die liefdesenergie ook door je armen en je handen stromen. Neem in gedachten je innerlijk kind in je armen. En laat dan de energie van dit innerlijk kind langzaam in je oplossen. Het kan zijn dat dan een plek in je buik gaat oplichten (zie figuur 9) met een zacht licht. Dat is een plek die met je innerlijke kind te maken heeft.

Figuur 9: Energieplek in relatie met het innerlijke kind

 1. Contact met de gevoelsziel maken

Laat het licht in je buik groeien en straal er je hartenergie naar toe. Dat kan je een heel prettig gevoel geven. Dat licht kan helemaal door je heen gaan stralen en zelfs in je aura. Als je dat doet kan er bij je buik iets open gaan en een lichtende bol kan zichtbaar worden (zie figuur 10).

Figuur 10: De bol van de gevoelsziel

Een bol die met je gevoelsziel te maken heeft. Maak een liefdevol gevoelscontact met die bol door je hartenergie ernaar toe te stralen. Stel je voor dat die bol te maken heeft met een soort oordeelloos zijn, een contact diep in je met de oneindigheid, je goddelijke kern. Voel de rust die dat in je kan geven, een hele diepe rust. Laat dat gevoel uitstralen door heel je lichaam en je aura. En overal waar nog onrust zit in je lichaam kunnen die plekken oplossen in het licht dat uit je gevoelsziel komt. Kijk dan wanneer in het dagelijks leven contact met je gevoelsziel belangrijk is. Misschien komen herinneringen daarover naar voren.

 1. Een geheugenanker maken

Dan kun je een geheugenanker maken door je duim tegen de top van je ringvinger van je rechterhand drukken. Zo heb je een geheugensteuntje voor deze bijzondere ervaring van innerlijke rust. Laat het dan los. Weet dat je met dit geheugenanker gemakkelijker dit gevoel van innerlijke rust terug kunt halen.

 1. Afronding van de meditatie

Richt je op de wortels onder je voeten en je stuit. Dat helpt om in het ‘hier en nu’ terug te komen. Houd nog even je duim tegen je ringvinger aan en kijk of je het gevoel van de innerlijke rust nog terug kunt halen. Laat eventuele storingen naar het vlammetje gaan en daar verbranden.

Visualiseer een zonnetje vlak boven je hoofd met een magneetje erin met je naam erop. Laat energie van je die elders nog rondzweeft terugkomen. Als de energie terug is, zet dan de datum van  vandaag op en in het zonnetje, en houd daar even je aandacht bij. Straal ook je hartenergie naar dit zonnetje zodat dit gaat stralen. Vul je dan op met de stralende energie uit dit zonnetje.

Beweeg je tenen om uit je meditatieve toestand te komen. Beweeg je vingers en houd je hand tegen je buik. Als je inademt geef dan wat tegendruk met je hand. Dat helpt om gemakkelijk uit je meditatieve toestand te komen. Open dan je ogen en kom rustig uit je meditatie.

Terugblik: Ogenbikken van rust in je leven

Niet alleen in een druk leven, maar ook in een rustig leven kan het goed zijn af en toe contact te maken met de diepe innerlijke rust van het ‘zijn’ in je. Alleen al de wetenschap dat je door middel van de hiervoor beschreven meditatie de plek van innerlijke rust in je kunt opzoeken en daarmee de rust in je kunt verdiepen, kan al prettig zijn. Je kunt zo gemakkelijker een ogenblik voor jezelf creëren om innerlijke rust te ervaren. Daarna kun je in de volheid van het leven beter bij jezelf blijven. Het gevoel bij ‘jezelf te blijven’ kan dan bewust een rustpunt in je zijn, een basisgevoel van waaruit je kunt handelen.

In het WORD-document voor het persoonlijk verslag van je zoektocht naar de ziel, dat je kunt downloaden bij stap 1, zit ruimte om je ervaringen met deze meditatie op te schrijven.  

Naar stap 6 ‘Ben je wel eens geraakt tot in je ziel?

Terug naar stap 5  Wat bedoelen we met de ziel? 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *