Y5 Ooghealing met een vingerstand (mudra) en ademhalingsenergie (prana)

Hoe is het met je ogen (figuur 1)? Zonder dat er echt een fysieke oorzaak is aan te wijzen, kun je last hebben van je ogen.

Figuur 1: Ogen

Het zien is dan even minder helder, er zijn irritaties aan je ooglid of je eigen kijk op dingen is niet helder meer. Als dit of andere dingen aan de hand zijn met je ogen of als je gewoon je ogen wat wil opfrissen, kan de onderstaande meditatie een goede hulp zijn. Er wordt daarbij gewerkt met een oogmudra. Dat is een vingerstand die zodanig je acupunctuurpunten en meridianen stimuleert dat het energiegebied bij je ogen in je etherische energielichaam geactiveerd wordt. In deze meditatie wordt dat versterkt door daarbij een speciale metafysische energie uit je ademhaling, prana, te gebruiken. Omdat het etherische energielichaam nauw verweven is met je fysieke lichaam, werkt deze oefening ook door naar je fysieke lichaam en bevordert de gezondheid ervan. Als je deze oefening regelmatig doet, kan dat de werking van je ogen ondersteunen en de gewenste opfrissing geven.

Gesproken meditatie

1. Gronden en je hoofd ‘leeg’ maken
Zorg dat je prettig zit op en stoel met je voeten plat op de grond. Stel je voor dat je wortels laat groeien vanuit je voeten en je stuit naar het centrum van de aarde waar je ze vastmaakt. Stel je een klein kamertje voor in het centrum van je hoofd. Kijk of daar bezoek is, verzoek dat vriendelijk maar dringend uit je kamertje en zelfs uit je hele energiesysteem te vertrekken.

2. Oogmudra
We gaan nu werken met een oog mudra. Zet bij je linkerhand de duim op de nagel van je middelvinger (zie figuur 2) en bij de rechterhand de top van de duim tegen de top van de middelvinger (zie figuur 3).


Figuur 2: Oogmudra voor de linkerhand

Figuur 3: Oogmudra voor de rechterhand

Misschien kun je voelen dat de energie bij je ogen iets anders gaat stromen. Deze mudra activeert de energie van je ogen. Door dit dagelijks enkele keren te doen kan je je ogen iedere keer een kleine healing geven.

3. Versterken van de mudra met oranje prana
We gaan nu de werking van deze mudra versterken met prana. Stel je voor dat je een waas om je heen hebt van piepkleine oranje bolletjes met prana. Adem die oranje prana in, houd je adem 5 – 10 seconden in waarbij de prana in je oplost en adem dan weer uit. Herhaal dit enkele keren. Bij de derde keer kun je voelen dat je lichaam al wat opgeladen wordt door deze prana. Misschien voel je zelfs hier en daar tintelingen. Wanneer je nu weer inademt, stel je je voor dat de oranje energie naar je handen gaat. Adem dan weer uit. Adem opnieuw in stuur de prana naar je handen. Misschien kun je voelen dat de energie bij je ogen nog actiever wordt.
Herhaal dit enkele keren waarbij je de contactpunten tussen beide duimen en vingers van je mudra roodoranje laat oplichten. Voel hoe de energie van je ogen intensiever gaat doorstromen. Als je dit 8 – 10 keer hebt gedaan, is het genoeg.

4. Healing met groene aardeprana
We gaan ook de andere polariteit van de prana gebruiken om de healing te stabiliseren. Daarnet hebben we de oranje luchtprana gebruikt. Nu gaan we de groene aardeprana gebruiken. Adem uit en stel je voor dat een stroom piepkleine groene bolletjes bij je bekken omhoog komt naar je kruin en zich vandaar verspreidt over je hele lichaam. Herhaal dat enkele keren. En voel dat de aarde prana anders aanvoelt dan de luchtprana, meestal rustiger.

Figuur 4: Oogmudra voor beide handen

Wanneer je weer uitademt, laat je de groene stroom aardeprana naar je handen gaan en zo de werking van je oogmudra (zie figuur 4) stabiliseren. Probeer te voelen wat het effect is op je ogen. Herhaal dit een paar keer en stel je daarbij voor dat de contactpunten van je beide duimen met je middelvingers diep groen oplichten. Dit versterkt het contact. Als je dit 2 – 4 keer hebt gedaan, kun je deze meditatie afronden.

5. Navoelen
Je hebt nu kennisgemaakt met de oogmudra in combinatie met de werking van de lucht- en aardeprana op je ogen. Kijk eens of je verschil kan voelen bij je ogen vergeleken met het begin van deze oefening.

Vervolg

Deze mudra oefening kun je een paar keer per dag doen. De maker van deze mudra, Kim da Silva, (in: Mudra’s, gezondheid in je handen), adviseert om deze mudra vier keer per dag gedurende 12 minuten te doen. Mijn ervaring is dat 7 minuten per keer voldoende is. Versterking met prana maakt dat deze mudra dieper inwerkt wat te voelen is aan de energie bij de ogen. Zelf heb ik de ervaring dat het drie keer per dag doen van deze mudra met prana verspreidt over de gehele dag voldoende is om je ogen op te frissen en te activeren. Volgend op deze oogmudra is een intensieve behandeling van je ogen door middel van een energetische healing.

Er zijn tal van andere alternatieve manieren om aan je ogen te werken en ze goed in conditie te houden. Enkele voorbeelden:
– Dr, W.H.Bates methode om je ogen in goede conditie te brengen
– Tips om vermoeide ogen weer te ontspannen. (zie voor computerogen: http://www.computerogen.nl/klachten.html)

Maar als je duidelijke fysieke problemen met je oog hebt, kan het goed zijn om een afspraak te maken met je huisarts..

Meer informatie

Op deze website staan ook nog blogberichten over andere mudra’s en de ervaringen ermee:
– Zou je met een vingerhouding (mudra) rijk kunnen worden?
– De assertiviteitsmudra (Ahamkara)
– Oefenen met de hartmudra
– Healing innerlijk kind met mudra en kleurenhealing

Navigatie

► Naar Y6: Energetische zuivering van de ogen
► Terug naar Y4 Opwekken van de warmtekundalini in het etherische energielichaam’
► Terug naar Mijlpaal Y: Het wonder van het etherische energielichaam
► Terug naar de start van de Pelgrimstocht Innerlijk Licht

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *