Intensieve cool down

Oefening om een overactieve kundalini tot rust te brengen

Stap 1. Grond jezelf met drie energiekoorden.
Ga zitten op een stoel met je voeten plat op de grond. Visualiseer een energiekoord van je stuit naar het centrum van de aarde en daarna vanaf ieder voetchakra (midden onder je voet), ook naar het centrum van de aarde. Open je hartchakra een eindje en zeg ‘hallo’ tegen de stroom kundalini-energie in je energielichaam. Vaak stroomt deze energie door het middenkanaal in de rug en de windende zijkanalen er omheen (zoals in een esculaapteken). Per persoon kunnen bepaalde delen van het energielichaam sterker in de stroom zijn dan andere. De stroom kan tot een eind boven je hoofd doorgaan naar de hogere centra voor kundalini-energie. De kundalini-energie kan verder door kleine kanaaltjes door heel je lichaam stromen en ook je aura instralen.

Stap 2. Visualiseren van een blauwe bol
Visualiseer een blauwe bol een eindje boven je hoofd. Deze bol is gevuld met ijskoude, blauwe energie (zie figuur 1). Je kunt deze blauwe energie zo koud indenken als je wilt, bijvoorbeeld rondom het vriespunt. Sommige mensen met een heel actief kundalini-systeem stellen zich deze bol wel voor op -50 of -100 graden Celsius om voldoende afkoelend vermogen op te wekken.


Figuur 1: Het afkoelen van de kundalini-energie

Stap 3. Afkoelen van het kruinkundalinicentrum
Laat nu de blauwe energie bij je kruin je energielichaam instromen. Koel dit kruingebied goed af met de blauwe energie. Hier zit het kruinkundalinicentrum waarvan het afkoelen, rust kan brengen in je hoofd.

Stap 4. Afkoelen van de rugkanalen.
Stel je vervolgens een buisvormige verbinding voor van je kruin naar je stuit. Dit is het middenkanaal van je kundalinisysteem. Vanaf het midden van je hoofd tot aan je stuit lopen nog windende zijkanalen. Laat de blauwe energie door al deze kanalen omlaag stromen. Ook als je deze kanalen niet kunt zien met je innerlijk ogen kun je je voorstellen dat ze daar zitten en er de blauwe energie doorheen laten stromen. Misschien kun je plekken in het middenkanaal laten oplichten waar de kundalini-energie nog sterk stroomt en deze plekken extra afkoelen. Herhaal dit zo nodig enkele keren.

Stap 5. Afkoelen van de stuit
Onderaan het middenkanaal zit het stuit kundalinicentrum. Een driehoekig centrum met de punt naar beneden. Hierin zit de 3 1/2 winding vanwaar sterke stromen kundalini-energie kunnen komen. Visualiseer een klepje bovenin deze stuitdriehoek (zie figuur 2). Laat de blauwe energie dit klepje dichtdrukken waarbij het klepje over een nippeltje gaat zodat het niet meteen weer open springt. Laat de koele blauwe energie langs het klepje je stuitdriehoek instromen en de kern daarvan, de 3 1/2 winding, goed afkoelen totdat je (energie)lichaam weer rustig is en normaal aanvoelt.

 

Figuur 2: de blauwe energie drukt het klepje dicht
 

Stap 6. Gebruik van je handen als healing
Als de kundalini-energie sterk stroomt, is het soms lastig om het klepje goed te visualiseren. Je kunt dan ook de genezende kracht van je handen gebruiken. Leg je ene hand op je schaambeen en je anderen achter op je stuit. Richt je in gedachten op je stuitdriehoek terwijl de blauwe energie daarin stroomt en probeer door middel van je handen de kundalini-energie verder omlaag te masseren. Zie hoe, al masserende, de kundalinistroom helemaal in je stuitcentrum gaat. Ga hiermee door totdat dit gebied voor jou weer voldoende afgekoeld en stabiel voelt.

Stap 7. Afkoelen van de aura
Laat nu de diepblauwe, ijskoude energie uit de bol ook je aura instromen. Overal waar de kundalini-energie je aura ‘verhit’ heeft kun je het met deze sterk koelende energie weer in balans brengen. Besteed vooral aandacht aan de aura rondom je kruin en je bekken. Dit zijn de gebieden die het snelst sterk geactiveerd kunnen raken door een sterk stromende kundalini-energie.

Stap 8. Extra gronden
Richt je aandacht op je benen en je grondingskoorden en stel je voor dat de blauwe energie door je benen en je grondingskoorden naar het centrum van de aarde stroomt. Het gronden helpt verder om je hele energiesysteem meer te stabiliseren en tot rust te laten komen.

Stap 9. Afronden
Laat tot slot het beeld van de blauwe bol oplossen. Voel je buikademhaling en beweeg je tenen en je vingers. Kom dan rustig uit je meditatieve toestand.

►Terug naar de tips