Y10b Healing van gewrichten

Naast allerlei andere vormen van behandeling van gewrichtsproblemen (fysio-oefeningen, manuele therapie, diëten, medicijnen, medische ingrepen enz.) kan een gewrichtsmudra een harmoniserend effect hebben. Volgens de ontwikkelaar van deze gewrichtsmudra’s, Kim da Silva, kunnen zo ook andere behandelingen van gewrichten ondersteund worden. In een eerder blogbericht is al ingegaan op de healing van lendenwervels door middel van mudra’s.

 

Maar wat bedoelen we met een gewricht?

Onder een gewricht wordt een verbinding tussen twee botten verstaan waarbij beweging mogelijk is. In de onderstaande figuur 10b.1 staat een voorbeeld van een gewricht met alle weefsels die daarmee verbonden zijn.

Figuur 10b.1: Voorbeeld van een gewricht met bijbehorende weefsels (Bron: Madhero88)

Toelichting op de verschillende termen in de figuur:

Botten kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. Het kan zijn dat botten aan elkaar vast zitten door middel van kraakbeen (bij de wervels), bindweefsel (spaakbeen en ellepijp) of een botverbinding (heiligbaan). Verder zie je hoe pezen en spieren aan het bot vastzitten. In het gewrichtskapsel zitten (synoviale) kliertjes die een stroperig (synoviaal) vocht afscheiden waardoor het gewricht ‘gesmeerd’ wordt en soepel kan bewegen. De bursa is de slijmbeurs waarmee krachten die op het gewricht werken opgevangen kunnen worden, net als de gewrichtsbanden (ligamenten). De pezen zitten bij de enthese aan het bot vast. Het botweefsel aan het uiteinde van het pijpbeen wordt het epyfiseaal botweefsel genoemd.

 

Aura-healing

Ook aura-healing kan een bijdrage aan de gezondheid van gewrichten leveren. Soms zijn er bewust of onbewust spanningen in je, die extra druk geven op je gewrichten. Vooral als die druk eenzijdig is geeft dat ongelijke druk op bijvoorbeeld je rug wat problemen kan geven. Met aura-healing kun je proberen die spanningen (gedeeltelijk) op te lossen. Als dat gecombineerd wordt met aura-reading kunnen deze spanningen ook nog beter worden gelokaliseerd. Ook kunnen er energetische storingen zijn die de werking van je gewrichten bemoeilijken. Ook hier kan door healing van de oorzaken een gewrichtsprobleem worden verminderd of zelfs worden opgelost. Onderstaande zelfhealing is daarop gericht. Er wordt met een gewrichtsmudra gewerkt en met aura- en prana-healing. Zo kun je zelf je gewrichten een krachtige, positieve impuls geven. In deze meditatie is het activeren van je hartchakra essentieel om tot een effectieve healing te komen. Elders kun je daarover ook een meditatie vinden. De gesproken meditatie is in drie stappen verdeeld: de start om je energie in je te activeren. Daarna volgt een gewrichtshealing en tot slot is er de afronding. De gesproken meditaties zijn wat uitgebreider dan de tekst.

 

Gesproken meditatie start

1. Gronden

Zorg dat je lekker op een stoel zit met beide voeten plat op de grond. Laat denkbeeldige wortels groeien van je voeten en je stuitje naar het centrum van de aarde (zie figuur 10b.2).

Figuur 10b.2

Maak je wortels daar op je eigen manier vast aan het bolvormige centrum van de (energetische) aarde. Zet op die plek je naam en de datum van vandaag (in het ‘nu’ zetten). Zet ook je wortels in het ‘nu’ en schrijf je naam erop. Doe dit ook bij de aanhechtingsplekken bij je voeten en je stuitje. Laat dan (metafysische) aarde-energie omhoog komen door je voetchakra’s (kleine rondjes midden onder je voeten die je in gedachten open kunt draaien). Laat de aarde-energie daar binnenkomen en vul je ermee op. Laat ook kosmische energie van boven binnenkomen. Zet eerst je naam en de datum op je kruin en laat dan door je kruin en je rug de sprankelende kosmische energie door je kruin naar binnen komen tot aan je stuit. Meng daar de kosmische energie met de aarde-energie en laat de gemengde energie door je heen stromen. Dat heeft een sterk zuiverend effect en helpt om in een meditatieve staat te komen.

Figuur 10b.3 Zuivering met een gevisualiseerde kaarsvlam

 

Storingen die vrijkomen (bijvoorbeeld donkere wolkjes) kun je naar een gevisualiseerd vlammetje (zie figuur 10b.3) laten gaan op de rand van je aura (een armlengte voor je) en daar laten verbranden (transformeren tot neutrale energie). Het helpt om dat verbranden op de uitademing (blazen) te doen.

 

2. Je hoofd leegmaken

Stel je een klein kamertje voor in het centrum van je hoofd. Zeg daar innerlijk ‘hallo’ en als daar bezoek is (gezichten, wolkjes of anderszins), vraag dat vriendelijk maar dringend je kamertje en heel je energiesysteem te verlaten. Zet tot slot je naam en de datum op de muren, vloer en plafond van je kamertje. Misschien voelt het nu wat opgeruimder en helderder in je hoofd.

 

Gesproken meditatie gewrichtshealing

3. Een gewrichtsmudra gebruiken

We gaan ons op onze gewrichten richten door de gewrichtsmudra te gebruiken. Zet daarvoor in je  rechterhand de top van je duim tegen de top van je ringvinger en links de top van je duim tegen de top van je middelvinger (zie foto).

Figuur 10b.4: Gewrichtsmudra met links de top van de duim tegen de top van de middelvinger en rechts de top van de duim tegen de top van de ringvinger

 

4. Een scherm voor je neerzetten

Zet in gedachten een scherm voor je neer. Geef dat scherm ook een grondingskoord (een ‘wortel’) en maak dat scherm schoon met een denkbeeldig ‘magisch’ sponsje met zonne-energie. Zet ook de datum van vandaag op je scherm en je naam en laat alles wat niet daarbij past wegstromen door het grondingskoord.

 

5. Een spanningsplek opzoeken

Stel je een silhouet van jezelf voor op je scherm en in dat silhouet kun je je skelet (min of meer) zien. Door tijdens jee meditatie deze mudra te gebruiken heeft dat een zacht helend effect op je gewrichten. Soms zit er spanning in je lijf die ook je gewrichten onder druk zet, dat kan pijn en storing in je gewrichten geven. Laat op je scherm een plek oplichten waar spanning in je lijf zit (zie figuur 10b.5).

Figuur 10b.5: Spanningsgebied (rood)dat naar voren kan komen bij een meditatie

Die spanning hoeft niet in je gewrichten te zitten maar kan ook in de buurt daarvan zitten. Misschien zie je hoe die spanningsplek bepaalde gewrichten onder druk zet.

 

6. Oplossen van de spanningsplek.

Zeg ‘hallo’ naar die spanningsplek vanuit je hartchakra, zo maak je gevoelsmatig contact met die plek. Activeer dat chakra door er licht uit te laten stralen van liefde, hartelijkheid en harmonie. Laat dat licht steeds dieper vanuit dat hartchakra stralen, zodat je hele hartchakra gaat oplichten. Laat de lichtbundel aan de voorkant naar de spanningsbron op je scherm gaan. Zeg nogmaals ‘hallo’ tegen die plek, zo maak je er nog beter contact me. Verplaats je in die spanningsplek, zo kun je een gevoel krijgen waar die plek mee te maken heeft. Komt dat gevoel je bekend voor?  Terwijl je straalt naar die plek kun je er de datum van vandaag in zetten zodat de lading van de emoties die daar mogelijk nog zitten  vanuit het verleden gemakkelijker kan oplossen. Hoe meer je kunt oplossen hoe minder onnodige druk op je gewrichten komt te staan. Soms moet je dit een paar keer herhalen waarbij er iedere keer een diepere laag kan oplossen.

 

7 Energielijnen oplossen naar je schouders

Soms zitten er nog energielijnen van anderen naar bepaalde gewrichten toe. Bijvoorbeeld een energielijn naar je schouder van iemand die je opgezadeld heeft met extra taken of verantwoordelijkheden wat je eigenlijk niet wilde. Ga naar de aanhechtingplek van de energielijn en straal daar je hartenergie naar toe.

Figuur 10b.6 Energielijn naar de schouder toe

Verplaats je ook in die plek. Misschien krijg je beelden van het moment dat die energielijnen ontstonden. Zo’n energielijn blokkeert de energiedoorstroming in je schouder en kan zelfs pijn veroorzaken en andere schouderproblemen veroorzaken. Zet er de datum van vandaag in, doe dat ook in de energielijn zodat die geheel of gedeeltelijk kan oplossen. Probeer het zoveel te laten oplossen dat het geen probleem meer voor je is.

 

8 Energielijnen naar je knieën

Misschien zitten er nog energielijnen naar je knieën (zie figuur 10b.7). Mogelijk heeft iemand druk op je uitgeoefend om iets te doen wat je eigenlijk niet wilde. Misschien ben je een beetje ‘door de knieën’ gegaan en vond je het vervelend dat er druk op je werd uitgeoefend.

Figuur 10b.7 Energielijn naar de knieën

Zet de aanhechtingsplek in het ‘nu’ en zet er de datum van vandaag in. Als het koord daar oplost kan het prettiger gaan voelen voor je knieën omdat zo de blokkade door het koord oplost en je energie weer beter kan doorstromen. Laat nu de gewrichtsmudra los want voor het vervolg heb je beide handen nodig.

 

9 Healing met genezende energie en prana

We kunnen nu de gewrichten een healing geven met prana- en healing-energie. Stel je een zacht witte lichtende bol voor boven je hoofd, gevuld met genezende energie (zie figuur 10b.8).

Figuur 10b.8 Healing met prana (oranje waas) en healing-energie (bol)

 

Laat die energie via je hoofd naar je handen stromen waardoor er een zacht licht uit je handen gaat stralen. We kunnen het genezend effect daarvan versterken met prana wat nog wat fysieker inwerkt. Prana is de energie die we van de zon opnemen door een centrum hoog in ons aurisch energiesysteem en dat via pranabolletjes in onze aura komt. Stel je voor dat er een waas van piepkleine oranje pranabolletjes om je heen is (zie oranje waas om vrouw heen in figuur 10b.8). Adem die oranje waas in en houd je adem dan 5 – 6 tellen vast waarbij de prana in je oplost. Adem dan weer uit en herhaal dit nog twee keer. Zo wordt je hele lichaam geënergetiseerd. Dat kun je ook voelen als een lichte tinteling in je lijf bij bijvoorbeeld je handen of je gezicht.

 

10 Prana-healing van je kniegewricht

Adem opnieuw oranje prana-energie in en stel je voor dat die via je armen naar je handen toegaat. Herhaal dit enkele keren. Als je dit een derde keer doet leg dan je handen aan beide kanten van je rechterknie. Adem de oranje prana-energie in en laat de uitstraling ervan via je handen helemaal door je kniegewricht gaan. Zet in gedachten ook de datum van vandaag erin.  Herhaal dit twee keer om een sterker effect te krijgen.  Misschien voel je nu verschil tussen je linker- en je rechterknie. Geef vervolgens ook je linkerknie een behandeling met prana- en healing energie.

 

11 Prana-healing van je schoudergewricht

Deze healing kun je ook met je schouder doen. Adem oranje energie in en houd je linkerhand op je rechterschouder en straal die in. Adem opnieuw in en straal nog een keer in. Doe dan je rechterhand op je linkerschouder en adem de oranje prana weer in en  straal je linkerschouder in. Herhaal dit. En zet de energie van je schouder in  het ‘nu’ door er de datum in te projecteren.

 

12 Prana-healing op een plek naar keuze 

Misschien wil je nog een andere plek instralen. Richt je op die plek, adem in en leg je handen op die plek en straal in. Herhaal dat nog een of meer keer naar gelang je je daar prettig bij voelt.

Gesproken meditatie afronding

13 Een visualisatie voor extra healing (mock-up)

Voor we de meditatie gaan afronden en hebben we nog iets extra’s om de healing te versterken. Laat eerst eventuele storingen naar het vlammetje gaan op de rand van je aura en daar verbranden. Stel je weer in op het kamertje in het centrum van je hoofd. Kijk vandaar in gedachten naar buiten, stel je een tijdslijn voor en laat daar een plek oplichten waar al je gewrichten in je lijf soepel functioneren. Laat die plek extra stralen en laat die dan los als een ballonnetje. Die plek zweeft dan omhoog en gaat boven in je aura via een kanaaltje naar de Akasha (voor uitleg klik hier) en wordt aldaar magnetisch aangetrokken naar de juiste plek in de tijdruimtestructuur. Zo gauw de lichtplek zich daar nestelt gaan er gekleurde banen van energie door de aura om je heen lopen. Dat duurt ca. 20 seconden en dan zijn de lichtbanen beneden in je gronding. Dan is je visualisatie geankerd in de aarde en kan dan tot realisatie komen. Die lichtbanen helpen om de soepele gewrichtervaring van de visualisatie de komende tijd te realiseren.

 

14 Energie terughalen en opvullen

Nu gaan we de meditatie afsluiten. Stel je een zonnetje voor boven je hoofd. Zet er je naam op en de datum van vandaag. Laat energie van jou die elders nog is naar je zonnetje terugkomen, zet die in het ‘nu’ en harmoniseer die met de uitstraling van je hartchakra. Laat dan de energie van je zonnetje uitstromen in je aura en energielichaam. Zo wordt je weer helemaal opgevuld met je eigen energie.

 

15 Afronding meditatie

Kom rustig uit je meditatie door je ademhaling te voelen. Het helpt om je hand op je buik te leggen en bij je inademing met je buik licht tegen je hand te drukken. Beweeg je tenen en je vingers. Voel je verschil met het begin van de meditatie? Misschien voel je je wat prettiger omdat storingen opgelost zijn.

 

Nawoord

We hebben bij deze een gewrichtsmudra gebruikt die in principe op alle gewrichten werkt. Kim da Silva noemt in zijn boek ‘Mudra’s, gezondheid in onze handen’ ook specifiekere mudra’s voor bijvoorbeeld de gewrichten van je knieën, schouders en vingers.

Navigatie

Verder naar oefening 11: De energie ervaren van een gebedshouding

Terug naar Mijlpaal Yb:  Het wonder van het etherische energielichaam

Terug naar de start van de Pelgrimstocht Innerlijk Licht

Verklarende woordenlijst

 

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *