Zou je met een vingerhouding (mudra) rijk kunnen worden?

Bepaalde vingerhoudingen in de Indiase en Chinese geneeskunst zouden genezende en andere effecten kunnen hebben.

Figuur1: Bhumisparsha mudra (Bron: Catawiki.nl)

Ze zouden de stroom energie in het energielichaam (ons niet fysieke lichaam) kunnen beïnvloeden. Ze worden wel mudra’s (spreek uit: moedra’s) genoemd, een Sanskriet woord (Sanskriet is de oude taal van India) dat letterlijk vingerhoudingen of handgebaren betekent. Een bekend voorbeeld zie je bij Boeddhabeelden waar de rechterhand naar beneden is gericht en de linkerhand met de palm naar boven in de schoot rust (zie figuur 1). Deze mudra, de bhumisparsha mudra (ook wel Shakyamuni Mudra),  heeft een spirituele betekenis. ‘bhumisparsha’ betekent ‘de aarde aanraken’ of ‘de aarde als getuige oproepen’. Deze mudra staat voor het moment waarop de Boeddha verlicht werd onder de bodhiboom (zie figuur 2). Geestelijk ging hij op in het goddelijke (corresponderend met de houding van zijn linkerhand), maar hij bleef daarbij verbonden met het aardse leven.
 
 
 
 
Figuur 2: Bodhiboom (Bron: Wikipedia.org)
 
Over mudra’s zijn diverse boeken verschenen en ook op het internet is hier veel over te vinden. Maar werken deze vingerhoudingen nu wel echt of hebben ze alleen maar een rituele betekenis? Ze staan beschreven met effecten als eenheid met het goddelijke verkrijgen, maar ook voor rijkdom, om af te vallen, detox (ontgifting) en nog veel en veel meer (er zijn meer dan 100 mudra’s bekend!).
 
 
Wijsheidsmudra
Een spiritueel ingestelde vriendin en haar vriend vonden het werken met mudra’s het proberen waard en gingen ermee aan de slag om te voelen wat het hen doet. Ze vroegen zich ook af of de werking bij een aura-reading is waar te nemen. Misschien zou dat nog wat toevoegen aan hun ervaringskennis. Bij onze volgende ontmoeting, inclusief afspraak voor een aurareading, stonden de mudra’s dan ook hoog op de agenda. Tot mijn verrassing kreeg ik bij de aura-reading, nog voordat we bezig waren met de mudra’s, een energiebeeld van haar (etherische) energielichaam met enkele energiebanen van de acupunctuurmeridianen. Blijkbaar was dat het energieniveau waarop de mudra’s werkten. We zaten ter voorbereiding op stoelen waarbij we ons energiekoorden (wortels)  voorstelden vanaf onze voeten en stuit naar het centrum van de aarde. Daar maakten we ze in gedachten vast. Dit helpt om steviger op je stoel te zitten en beter de energiestromen in je lichaam te voelen. We begonnen met een mudra die ik kende, de wijsheidsmudra (Jnana- of gyanmudra, zie figuur 3), om zodoende energetisch goed afgestemd te worden op de energieën die de mudra’s representeren.  
 
 
Figuur 3 Wijsheidsmudra (Jnana mudra)
 
 
De handen liggen op de knieën of, als je als je op een stoel zit, op je dijbenen waarbij de top van de wijsvinger tegen de top van de duim wordt aangehouden en de handpalmen omhoog gericht zijn. Bij deze wijsheidsmudra (Jnana-mudra) staat de duim voor het goddelijke en de wijsvinger voor het ‘ik’. Het idee is dat bij het samendrukken van duim en wijsvinger het ‘ik’ en het goddelijke (in ons) bij elkaar komen.
Helderziend werd meteen een energetische werking in haar energielichaam zichtbaar. Energie bouwde zich op aan de bovenkant van haar hoofd. Ik vroeg haar om haar hartchakra (vooraan bij het borstbeen) open te zetten om gemakkelijker toegang te krijgen tot de hogere, geestelijke gebieden in haar energiesysteem (energielichaam en aura)  Nu bouwde zich boven haar hoofd een lichte energie op, een beetje bolvormig. Zelf hield ik ook mijn handen in de stand van de wijsheidsmudra en voelde tegelijkertijd bij mezelf hoe ik als het ware wat omhooggetrokken werd naar de energie vlak boven mijn kruin waarbij mijn ogen zich enigszins naar binnen keerden. Als ik me in de opgebouwde energie vlak boven mijn hoofd verplaatste, kreeg ik een subtiel gevoel van eenwording met het goddelijke (in mij). Precies waar deze mudra voor bedoeld is.
Toen gingen we  experimenteren met de stand van onze handen bij deze mudra en keerden we onze handpalmen naar de aarde. Die stand is bekend als de chinmudra. Dat gaf meteen een gevoel van gronding en het was heerlijk om de steun van de aarde te voelen.
 
Mudra voor rijkdom (wealth)
Hierna was een volgende mudra (Kubera Mudra) aan de beurt die mijn vriendin op het internet had gevonden en rijkdom zou moeten brengen. Deze mudra zou de bedoelingen van onze wensen versterken en zo rijkdom kunnen brengen. De naam Kubera verwijst naar de Indiase god van rijkdom. De duim, wijs- en  middelvinger moeten bij deze mudra tegen elkaar worden gedrukt en de toppen van de ringvinger en pink tegen de palm van de hand (zie figuur 4). Ik had eerlijk gezegd wat scepsis hierover, immers hoe zou een vingerstand meer rijkdom kunnen brengen?
 
 
Figuur 4: Mudra voor rijkdom (bron: Cure in Ayurvedam)
 
Helderziend zag ik hoe zich in haar buik een heel prettig aandoende bolvormige energie (van zeker 30 centimeter in doorsnede) ging aftekenen en ook werd een brede verticale energiebaan vanaf haar buik omhoog midden door haar energielichaam zichtbaar. Mijn vriendin voelde en ‘zag’ dit ook voordat ik mijn waarneming daarover had verteld! Wat bijzonder was dat ik zag hoe een energiestroom zichtbaar werd die naar die bol in haar buik ging die haar prettige energieën bracht. Energieën die haar een gevoel van voldoening gaven. Ze werd er blij van!
Voor mij vriendin was het (in haar eigen woorden) “alsof je door de mudra van rijkdom het gevoel van minder gestrestst zijn over geld oproept en zo meer openstaat voor de goede dingen des levens. Het werkt bij mij goed als uitnodiging en het onderbreken van een gestrestst gevoel over tekort. Ik vind het een heel duidelijk waarneembare, fijne stroming in m’n lijf.”
 
Ook hier experimenteerden we met de stand van onze handen. Naar beneden gericht gaf deze mudra steun van de aarde, naar opzij gericht bracht deze steun van de mensen om ons heen. Mijn vriendin zegt hierover: “Wat ik heel opvallend vond was dat de positie van de handpalmen bepaalde effecten heeft. Eerst waren mijn handpalmen naar boven gericht en daar kwam dan de steun vandaan, bij de handpalmen naar beneden steunt de aarde je. Met mijn handpalmen naar de zijkanten verbindt me dat met behulpzame anderen. De handpalmen naar elkaar toe activeert het geloof in mezelf. Doordat het per richting heel anders voelde, werd het ook reëler en voelbaarder. Ik heb sinds het oefenen van deze mudra al wel een paar onverwachte sessie aanvragen gehad in mijn coachpraktijk, so far, so good.”
 
Mudra om af te slanken (weight los)
Bij deze mudra wordt de duim op het tweede vingerkootje van de wijsvinger gelegd (zie figuur 5).
 
 
Figuur 5: Afslank mudra (Surya mudra. Bron: Book yoga teacher training)
 
Het wordt de surya mudra of de zon mudra genoemd en zou helpen om beheersing over je gewicht te krijgen en tegen zwaarlijvigheid (obesitas) werken. Toen we deze mudra deden, begonnen helderziend energiebewegingen zichtbaar te worden in het energielichaam van mijn vriendin. Een centrale zuil van energie werd zichtbaar met naar binnen gerichte energie-bewegingen. Bewegingen die erop gericht waren het lichaam compacter te maken en af te raken van dat wat overtollig was. Dit tot blijdschap van mijn vriendin die af en toe nieuwe methoden voor afvallen en gewichtsverlies verkent. Overigens had mijn vriendin bij deze afvalmantra nog niet veel effect gemerkt.
 
 
Mudra voor ontgifting (detox)
Ook de apana-mudra voor ontgifting bleek verrassend te werken. Bij deze mudra wordt de duim tussen de ringvinger en de middelvinger geplaatst en drukt het topje van de duim tegen de zijkant van de ringvinger (zie figuur 6).
 
 
Figuur 6: Ontgiftingsmudra (Apana mudra. Bron: Balanced Women’s Blog)
 
Ik zag bij de reading weer energiebanen op haar bovenarmen oplichten. Ook de energie bij haar voeten was sterk in beweging wat prettig voor haar voelde. Ze had zelf de associatie dat haar bloed en energie in haar stroomden en dat stukken van cellen in haar lijf loskwamen en iets hadden van “Joepie, we mogen eruit!” Centraal in haar energielichaam zag ik een energiekolom van draaiende energiebewegingen en even later zag ik ook verder in haar lichaam deze energiebewegingen. Die energie leek dingen in haar vrij te maken zodat ze afgevoerd konden worden via darmen, urine en ademhaling. Dit was waarschijnlijk het detox-effect dat met deze mudra bereikt kon worden!
 
Aan de mudra voor liefde kwamen we niet meer toe. Misschien een andere keer….
 
 
Hoe nu verder?
De aura-reading bevestigde verrassend genoeg de werking van de mudra’s die we onderzochten. Al deze mudra’s bleken een energetische werking te hebben die de bedoelde werking bevestigde. Ook mijn spirituele vriendin voelde de energetische werking. Maar is ze nu ook rijker geworden, afgeslankt en ontgift? De toekomst zal leren wat op termijn de effecten van deze mudra’s kunnen zijn. Veel zal ervan afhangen hoe intensief de mudra’s gebruikt worden en wat de lifestyle is. Het zou leuk zijn om over een paar maanden naar de effecten te kijken!

Met dank aan Amarja!

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Aanvulling
  Ik ben de bovengenoemde vriendin. Ik doe de rijkdomsmudra heel vaak tussendoor. Vooral als ik me (nog) beter wil voelen. Het effect is onmiddellijk voelbaar. Daar alleen al ben ik al dankbaar voor. De mudra is bedoeld om geleidelijk rijker te worden. Misschien wil iemand ‘m proberen om de lotto te winnen. Laat me dat dan effe weten. De afvalmudra doe ik weinig, ik zit nu in Frankrijk temidden van een overvloed aan heerlijkheden.

 2. rijkdom mudra
  Beste Amarja,

  Ik bezocht u site en het trok mij gelijk aan. Aangezien ik zelf ook de gezondheidsmudra doe voor mijzelf. Maar over de rijkdom mudra, wil ik mij wel inverdiepen. En hoe zou ik dat het beste kunnen uitvoeren? Bij mij mag beetje rijkdom wel binnenkomen, aangezien ik iedere keer op het nippertje red. Verder ben ik een heel gelukkig mens in de spirituele wereld, maar soms zit het financieen niet mee.

  Graag hoor ik het van u of u mij hierin wilt begeleiden in deze mudra.

  Met vriendelijke groeten,

  Sharmila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *