25 Zuiveren van de Tan Tien (oefening)

In de Chinese bewegingskunst ‘Chi Kung’ (ook geschreven als Qi Gong) worden enkele belangrijke energiecentra in het energielichaam onderscheiden. Eén daarvan is gelokaliseerd in de buik onder de navel in het emotionele lichaam, zie figuur 25.1.

Figuur 25.1 Schets van een opgeladen buik tan tiën

Dit centrum wordt de tan tiën genoemd (ook wel geschreven als ‘dantian’) en is een plek waar energie wordt opgeslagen. Tan tiën betekent letterlijk ‘rood’ of ‘vermiljoen veld’ en verwijst naar de kleur van dit energiegebied, die helderziend als oranjerood is waar te nemen. Een goed werkend tan tiën centrum geeft je een dragende kracht in het leven en het gevoel van een stevige, innerlijke basis. De volgende oefening kan je helpen om meer bewust te worden van dit energiecentrum, het op te laden en te zuiveren. Het opladen gebeurt hier door prana (in China ‘çhi’ genoemd) in te ademen en naar je tan tiën te sturen. Proberen?

Gesproken meditatie:

1. Gronden
Grond jezelf door wortels te visualiseren vanaf je voeten en je stuit tot het bolvormige centrum van de aarde en maak ze daar vast op je eigen manier. Voel dat je wat steviger op je stoel zit. Laat aarde- en kosmische energie door je heen stromen en visualiseer een vlam om vrijkomende storingen knetterend in te laten verbranden. Zo kom je in een prettige meditatieve toestand wat je helpt bij deze oefening.
Stel je een kamertje voor in het centrum van je hoofd en zet dat in het ‘nu’ en zet er je naam op. Dat kan meer helderheid in je hoofd geven.  Stel je een scherm voor en maak dat schoon. Dat verheldert je mogelijkheden tot innerlijk zien.

2. Activeer hartchakra
Breng je aandacht naar je hartchakra bij je borstbeen en stel je voor dat daar licht uitstraalt. Laat dat licht diep vanuit je hartchakra stralen en voel hoe het prettig warm wordt bij je hartchakra. Activering van het hartchakra helpt om meer toegang te krijgen tot de subtiele gevoelens van je innerlijk zelf.

3. Tan tiën activeren
Stel je een oranje bol voor in de buik waarvan het centrum twee tot drie centimeter onder je navel ligt maar dan diep in je buik. Dit is de plek waar het tan tiën zit, de dragende kracht van je emotionele lichaam en je persoonlijkheid. Houd je hand op die plek in je buik en houd je aandacht bij de oranje bol, dat helpt om je je tan tiën meer bewust te worden.

4. Tan tiën opladen met prana
Stel je voor dat de lucht om je heen vervuld is met kleine oranje bolletjes, de prana. Adem de oranje bolletjes in en stel je voor dat een oranje stroom naar je tan tiën gaat. Houd je adem vier à vijf seconden in. Adem dan rustig uit. Herhaal dit acht tot toen keer. Voel hoe het gebied van de tan tiën steeds levendiger gaat aanvoelen door het opladen met de prana-energie.

5. Prana laten uitstromen vanuit de tan tiën
Stel je voor dat de prana in de tan tiën gaat uitstromen in je (energie)lichaam. Het stroomt naar je benen en voeten, door je hele lichaam heen naar je hoofd, armen en handen. Merk dat je je energetisch gevulder gaat voelen, opgevuld met een prettig aandoende energie.

6. Zuivering
Stel je een vlam voor op de rand van je aura en laat alle storende energie in je energielichaam en aura die vrijkomt door de prana-energiestroom daarin verbranden. Voel hoe het hierdoor lichter in je wordt.

7. Koorden oplossen
Visualiseer een scherm voor en stel je daarop de oranje bol van de tan tiën voor. Geef die bol een gronding en zet die in het ‘nu’ en zet er je naam op. Zo kun je oude beelden in de tan tiën ontladen en vreemde energie weg sturen. Laat vanuit je hartchakra een lichtbundel naar de oranje bol gaan: overal waar storingen vastzitten kun je die met deze lichtstraal helpen oplossen en die plekken ondertussen in het ’nu’ zetten. Richt je vervolgens op energiekoorden van anderen die mogelijk vastzitten aan deze oranje bol. Misschien zie je ze of vermoed je ze. Zet deze koorden, en vooral de aanhechtplekken, in het ‘nu’ zodat ze oplossen. Versterk het oplosproces door je hartchakra energie erop te richten zodat alles wat niet ‘in affinity’ is met deze energie, oplost. Deze zuivering kan je gevoel van energie in je lichaam verbeteren.

8. Afronding
Laat de beelden van de vlam en de prana oplossen en stel je een eindje boven je hoofd een zonnetje voor. Visualiseer een magneetje met je naam erop middenin het zonnetje en haal daarmee alle energie van jezelf terug die nog elders is. Energie die is gaan zitten in gesprekken, werkzaamheden, telefoontjes, computer, mobiel enz. Zet het zonnetje met al die energie in het ‘nu’ en vul je energielichaam en je aura op met die energie. Dat kan je een gevoel van compleetheid geven. Laat dan alle beelden oplossen en houd je hand op je buik om je ademhaling te voelen. Beweeg vingers en tenen en merk dat je langzaam uit je meditatieve toestand komt.
Deze oefening kan je helpen je energiebalans in je (emotionele) energielichaam te verbeteren. De healing kan ook bijzondere effecten hebben. Je kunt bijvoorbeeld ineens meer energie gaan voelen omdat een belemmerend energiekoord is opgelost. Of zoals de ‘healee’ die deze oefening deed terwijl ik die insprak, zei: “het is of er een angel uit mijn energiesysteem is gehaald!”
In deze oefening staat de buik tan tiën centraal, maar je kunt deze oefening ook doen met je borst tan tiën en de tan tiën in je voorhoofd. In figuur 25.2 zijn ze ingetekend in het (energie)lichaam van de man.

Figuur 25.2 Overzicht van de drie tan tiëns en de tan tiënlijn daartussen

Deze tan tiëncentra zitten op vergelijkbare plekken als respectievelijk het tweede, vierde en zesde chakra, maar dan op een ander vibratieniveau. Meer informatie over deze tan tiëns met nog andere oefeningen is te vinden in ‘Ontdekkingsreis Innerlijk Licht’ hoofdstuk 9, van Pierjasi

► Naar volgende oefening: 26 Geluidshealing van een boven- en benedenchakra.
► Terug naar Mijlpaal 3
► Naar vorige oefening: 24 Het temmen van de draak
► Naar de start van de Pelgrimstocht Innerlijk Licht

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *