Een volgende stap in het leven: de werking van de ziel daarbij

Meditatie van een groep healers, de Kundalinigroep, over de ziel als centrum van het gevoelsleven

                                               
                                            Figuur: Gevoelsziel ter hoogte van de buik
 

Het leven is een verrassing, je weet nooit wat er komen gaat. Goed, je hebt plannen, afspraken en verwachtingen, maar soms pakt het toch anders uit dan je verwacht had.
Dat maakt het leven boeiend, maar tegelijkertijd is er de uitdaging van het leven als leer- en ontwikkelingsweg. Grijpen we echt de kansen die er liggen of missen we wat? Bij iedere volgende stap in ons leven is dat een vraag. Maar wat zijn die kansen? Een avontuur misschien of iets meemaken in de uiterlijke wereld, dat verrassend is? Maar niet iedere ervaring zegt ons wat. Wat een ervaring impact geeft is de resonantie ervan in onze innerlijke wereld. Dat geeft een ervaring diepte en betekenis, zodat dat het een verrijking wordt en kleur geeft aan het leven.
Als de beleving zich verdiept kan het levensgebeuren ook meer gaan spreken. Dat betekent dat we moeten kijken hoe we ons gevoelsleven kunnen en ook willen openstellen voor het gebeuren in ons leven. Dat kan kwetsbaarheid geven maar ook een verdiepte ervaring. Of we dat doen en hoe we dat doen is aan ons. We zullen het gaan verkennen in een meditatieve oefening. Openstellen geeft het risico van gekwetst worden en met een naar gevoel blijven zitten. Afsluiten betekent een vorm van veiligheid, maar ook van vervlakking van de ervaring.

Ziel, centrum van ons gevoelsleven
Verder geldt dat hoe dieper de ervaring gaat hoe meer de ziel daarbij betrokken wordt. De ziel als centrum van ons gevoelsleven. Maar dat is ook een ziel die we kunnen afsluiten of waar we de beleving van een ervaring juist kunnen toelaten.
In de kundalinigroep hebben we ons bij de meditatie eerst gegrond, het energielichaam met de chakra’s gezuiverd en de kundalini opgestart (meditaties staan bij ‘Pelgrimstocht’ op deze website). We hebben het hartchakra geactiveerd en het liefdeslicht daarvan laten stralen.
Daarna hebben we op ons mentale scherm een beeld van de gevoelsziel laten verschijnen: een prachtige, transparante bol ter hoogte van onze buik met een zacht lichtende kern, zie de figuur. Dit is geen chakra of tan tiëncentrum maar is een diepergaand gebied in ons energiesysteem. Deze gevoelsziel hebben we gezuiverd van oude energieën zodat de donkere plekken erin lichter werden.

Openheid en geslotenheid
Daarna hebben we ons ingesteld op openheid. De ziel wordt daarbij niet afgeschermd en je doet iets wat je graag wilt. Het is wonderlijk om te zien dat de gevoelsziel meer gaat oplichten en sommigen zagen die ook wat groter worden. Jezelf afschermen bij een vervelende ervaring had het omgekeerde effect: er leek een pantser om de ziel te komen, sommige zagen, symbolisch, sloten op hun ziel. Een van de deelnemers kreeg er zelfs even pijn van in zijn buik.
We hebben ook gekeken naar de volgende stap in onze ontwikkeling. Stel je gaat je openstellen op zielsniveau, wat zou dat voor je betekenen? Geeft dat maximale ervaringen? Maar als je afsluit bij die volgende stap: hoe ziet dat eruit? Je hebt er geen last van maar je merkt ook niets van de gevoelswereld om je heen.
Maar wat is eigenlijk het optimum voor je volgende stap want je wilt niet teveel gekwetst worden maar wel het nieuwe in die situatie werkelijk ervaren? ‘Meedansen, meevibreren met de dans van je leven” zei een deelnemer poëtisch.
Het optimum lijkt flexibiliteit te zijn met selectieve openheid. Het gebied rond de gevoelsziel had een alert gedeelte waar de afscherming heel snel meer of minder kon worden naar gelang wat er gebeurde. “Bij sommige mensen is het veiliger je niet te openen” zei iemand.

Visualisatie
Tot slot hebben we een visualisatie gemaakt van een optimaal moment op een tijdslijn, een moment waarop je je zielsgelukkig voelt. Die visualisatie hebben we losgelaten zodat het naar de Akasha kon gaan om de realisatie ervan te stimuleren. Nu maar zien wat er gebeurt!

[Meer informatie en oefeningen over de ziel zijn te vinden in deel 3 van ‘Ontdekkingsreis Innerlijk Licht’; uitgave gepland in 2016]
 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *