De weg van de prana

De metafysische energie die je inademt: prana
Bij de inademing krijgen we iets bijzonders in ons lichaam. Niet alleen gaan zuurstof en stikstof naar onze longen, maar ook een speciale energie. Die energie werd al duizenden jaren geleden door yogi’s onderkend en prana genoemd. Het woord prana (ook gespeld als prāna en prāná) wordt uit het Sanskriet vertaald als levenskracht, levensadem of vitale adem. Prana wordt daarbij niet alleen bij de mens als een essentiële, leven brengende energie gezien, maar ook bij de dieren of eigenlijk bij alle levensvormen. Maar prana is niet hetzelfde als de ziel. In de yoga wordt de prana als zeer belangrijk gezien en er zijn allerlei ademtechnieken, de pranayama, om de prana te beheersen. Een bekend voorbeeld is een ademhalingstechniek (nadi sodha(na) pranayama) waarbij afwisselend door het linker- en rechterneusgat geademd wordt. 

Figuur 1: Afwisselend ademen door het linker- en rechterneusgat

Dat kan in een bepaald ritme waarbij even met ademen gestopt wordt bij volle longen en na een uitademing. Deze afwisselende neusademhaling kan ons opladen met energie, onze geest tot rust brengen en de linker- en rechterkant van ons lichaam in balans brengen (Lamotte, 2017). Vele mensen gebruiken deze ademhalingstechniek. Zo vertelt Hillary Clinton in een interview met CNN dat deze ademhalingstechniek essentieel voor haar is om bij te komen van de stress van de presidentsverkiezingen.

Dezelfde gedachte over het belang van prana is terug te vinden bij Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. Hij beschrijft prana als een kosmische, scheppende oerkracht die al het leven op aarde bezielt en in zowel mens als dier stroomt. Verder karakteriseert hij prana als de eeuwig vloeiende stroom van leven met de kleur van perzikbloesem (zie figuur 2).

Figuur 2: Prana heeft volgens Rudolf Steiner de kleur van perzikbloesem (bron foto Pixabay)

Over de oorsprong van prana wordt in de yoga-filosofie en het Hindoeïsme ook wat gezegd. Daar wordt verwezen naar ‘atman’, het gebied van de ziel (Anthrowiki, 2018). De theosoof Charles Leadbeater gaat in zijn boek ‘De Chakra’s’ (1902) in op de structuur van de prana. Hij beschrijft dat prana de vorm aanneemt van zeer kleine bolletjes (‘vitality globules’) die worden opgeladen door zonnekracht. Verder zou de milt in het menselijk lichaam een belangrijke functie vervullen bij het transformeren van de prana en het doorsturen van de getransformeerde energieën. Hij onderscheidt zeven varianten van getransformeerde prana die ieder een eigen kleur hebben. Ook in de yogafilosofie wordt gesteld dat prana zich in het menselijk lichaam onderverdeelt in een aantal varianten (Anthrowiki, 2018waarbij de milt een belangrijke rol vervult. Ze worden ook wel vayu’s genoemd, oftewel stromen of aspecten van prana.

Niet alleen in de yoga wordt gewag gemaakt van prana. In de ‘Traditional Chinese Medicine’ wordt gesproken over chi als de energie die door de meridianen van ons energielichaam stroomt en heel belangrijk is voor onze gezondheid. Bij bewegingskunsten als Tai Chi en Chi Kung is de chi zo belangrijk, dat ze er zelfs naar vernoemd zijn. In het Japans wordt over ‘ki’ gesproken als het om deze energie gaat, denk maar aan aikido! Veel meer is nog in de mystieke en filosofische literatuur te vinden over prana, maar wat kan prana eigenlijk in ons dagelijks leven betekenen?

Werken met prana

In theorie is prana blijkbaar heel belangrijk, maar is het niet mogelijk dit zelf bewust te ervaren? Met een groep aura-healers ben ik een aantal jaren geleden hiermee aan de slag gegaan. In een vervolg op dit blogbericht kun je daarover lezen: Weg van de prana: Werken met prana.

Literatuur:

– Anthrowiki (2018). Prana. https://anthrowiki.at/Prana

-Charles W. Leadbeater (1902, Nederlandse uitgave 2007). De chakra’s. Uitgeverij der Theosofische vereniging in Nederland, Amsterdam. Bovenkant formulierOnderkant formulier

-Inayat Khan (1998). De gatha’s. Inleiding in het denken van de mysticus. Uitgeverij: Panta Rhei, Katwijk. http://wahiduddin.net/mv2/XIII/XIII_10.htm

– Lamotte, Sandee (14 sept. 2017). Hillary Clinton uses alternate-nostril breathing. Should you? https://edition.cnn.com/2017/09/14/health/hillary-clinton-alternate-nostril-breathing/index.html

– Pierjasi (2003). Ontdekkingsreis koendalinie-energie. Uitgeverij Gopher, Amsterdam.

– Pierjasi (2005). Piek- en verlichtingservaringen met koendalinie-energie. Gopher, Amsterdam.

– Satyananda Saraswati (1984) Kundalini tantra. Uitgever: Bihar school of Yoga; second edition.

 

Bronnen afbeeldingen:

Figuur 1 Met dank aan Thirza Kramer (copyrights bij auteur)

Figuur 2 https://pixabay.com/nl/perzik-bloem-bloem-perzik-lente-1939218/

Figuur 3: Diana Hermans (copyrights bij auteur)

Figuur 4, 5 en 6: copyrights auteur met dank aan Thirza Kramer voor de computerbewerking

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Mantra zomer 2018

Vorige blogbericht:
► De spirituele functie van hunebedden komt in beeld

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *