Boekbespreking Sofia maart 2004

Van “Ontdekkingsreis Koendalinie-energie” geschreven door Pierjasi. Een lees- en doe-boek over koendalinie-energie, met veel verhelderende tekeningen.
Boekbespreking van Amarja Kamp

Koendalinie-energie is de creatieve, spirituele energie van het universum, die door iedereen en alles heen stroomt en die bewust kan worden ingezet voor spirituele ontwikkeling.

Ik wil dit boek graag bespreken omdat ik er zelf heel erg mee verbonden ben en gemerkt heb hoe het doen van deze oefeningen een praktische ondersteuning was bij mijn eigen spirituele ontwikkeling naast en verbonden met het soefi pad. Het leuke van Pierjasi is dat hij zijn wetenschappelijke achtergrond meeneemt in het helder willen overbrengen van de informatie en het gebied in kaart brengen terwijl het tegelijkertijd helemaal verbonden is met hoe hij praktisch in het leven staat.

Het is een pad wat ik al zo’n 20 jaar loop en veel van het materiaal en de oefeningen zijn ontstaan in de oefengroep waar ik al 10 jaar aan deelneem, het verhaal over vergeven is letterlijk uit mijn leven gegrepen. De meerwaarde van dit boek is dat het een weg aangeeft waarop mensen hun spirituele energie kunnen laten stromen in verbondenheid met het hart en hun innerlijke godsvonk, waardoor een gegronde vorm van spiritualiteit mogelijk is. Wat ik zelf heel belangrijk en steunend vond naast het directe contact met het goddelijke, is de nadruk op het schoonmaken van beperkende beelden en verstevigen van de verbinding met de aarde en het dagelijks leven. Dit helpt “to walk your talk”, echt te leven wat je hart je ingeeft. Daarnaast is de website een goudmijn voor mensen die last hebben van een ontregelde koendalinie-energie, iets waar nog weinig informatie over te vinden is.

Of om Pierjasi zelf aan het woord te laten:

Door meditatietechnieken wordt de koendalinie-energie gebruikt als middel om geleidelijk de eigen spirituele en genezende vermogens te vergroten en meer spiritueel bewustzijn te verkrijgen. Dat wil zeggen, meer bewustzijn verkrijgen van onze innerlijke gevoelsdimensies en hoe die doorwerken in ons dagelijks leven. In ultieme vorm leidt dit tot het bewust worden van ons innerlijk licht en onze goddelijke vonk. Bij deze Westerse manier van werken met koendalinie-energie kan Oosterse kennis opnieuw ontdekt worden. Het bewust contact maken met ons mystieke hart oftewel ons hartchakra is daarbij essentieel omdat dat de deur is naar ons innerlijk licht. De uitspraak van de Soefimeester Hazrat Inayat Kahn over het hart als de deur naar God heeft meer dan een symbolische betekenis: er zit een diepe waarheid in verborgen.

Hazrat Inayat Kahn: ‘The heart is the door of God; as soon as you knock upon it the answer comes’

Instellen op het hartchakra…

Het bewust instellen op je hartchakra is niet alleen essentieel voor het bewust contact maken met je innerlijke licht, ook in je dagelijks leven kun je tegen problemen aanlopen. Zo gauw een kwestie of een probleem tussen mensen bekeken wordt met het hart, met liefde, kan beter begrepen en gevoeld worden van wat er bij een ander omgaat. Zo kan beter begrepen worden waarom iemand doet wat hij doet. Dan wordt niet alleen naar de buitenkant, maar ook naar de binnenkant van iemand gekeken. Op het moment dat we echt iets begrijpen van hoe de ander zich voelt, van waaruit de ander handelt, is er ook een vorm van diepgaande vergeving mogelijk. Op zo’n moment doorbreken we de cyclus van ‘slaan en terugslaan’ waarbij irritatie en, soms sterker nog, haat de agressieve krachten in ons kan voeden. Vergeving vanuit ons hart biedt ons de mogelijkheid werkelijk verder te komen in plaats van opgeslokt te worden door gevoelens van verontwaardiging en wrok. In de praktijk is dat niet voor iedereen even gemakkelijk. De een vergeeft zichzélf bijvoorbeeld wel gemakkelijk, maar een ander niet. Bij weer een ander kan ’t net andersom zijn! Als je iets is aangedaan wat je als een groot onrecht ervaart, dan kan vergeving heel erg moeilijk zijn.

“Maar ik wil helemaal niet vergeven…”

Nou ja, diep in m’n hart wel dus, maar het probleem is vaak dat als ik het nodig heb om te vergeven, ik daar nou niet echt blij mee ben. Ook al weet ik dat ik me daarna stukken beter voel, er is altijd een weerstand, ongeveer vergelijkbaar met ‘doorgaan’ in een zwembad… het is toch even wennen en moed verzamelen en jezelf voorhouden dat het straks beter voelt. Als ik boos ben heb ik geen hartcontact, dan ben ik boos en vind ik dat ik volkomen gelijk heb, het nadeel is dat ik me ondanks dat gelijk, toch heel rot voel.

Vaak bel ik dan Pierjasi op, en wat hij zegt, begint heel vaak met de vraag: “Ben je gegrond? Heb je je voeten op de vloer?”

Daarna volgt al gauw: “Is je hart open?”

Nee dus, anders had ik dit probleem niet…

“Ben je bereid om je hart meer te openen?”

Dit is dus het moeilijke moment, nou ja vooruit dan, echt van harte gaat het nog niet… maar oké, ik doe het.

Soms helpt het dan om m’n hand op m’n hart te leggen, door de warmte ontspant het wat…

Dan vraagt hij me vaak of ik innerlijk ‘hallo’ kan zeggen tegen dat wat me pijn doet, een persoon of een gedachte.

‘Hallo’ betekent niet dat je iets goedkeurt, maar wel dat het er mag zijn, en dat die persoon ook een ziel is die z’n best doet. Niet dat ik dat op dat moment al kan ervaren, maar toch…

Het openen van je hart en het kijken vanuit mijn hart naar de situatie, het ‘hallo’, geeft vaak een wonderbaarlijke verschuiving in mijn gevoel, het wordt wat zachter, ik krijg andere gedachten, wat objectiever, wat minder ‘kill and attack’, en zo langzamerhand begin ik me weer wat meer mens te voelen.

Als mijn hart open is, stroomt de spirituele informatie ook weer meer naar me toe, de kosmische hulpbron werkt blijkbaar vooral via een open hart. Ik voel me dan weer verbonden met meZelf en kan weer verder met m’n leven van alledag, wat blijer, met wat meer rust in m’n ziel.

Steeds weer merk ik, dat als ik dat niet heb, ik me nergens gelukkig voel en als ik die rust wel heb, ik heel weinig andere dingen echt nodig heb. Totdat ik het weer vergeet natuurlijk”.

De essentie is dat deze manier van spirituele oefening je in staat stelt om zélf, jóuw spirituele werkelijkheid te verkennen en je steeds meer bewust te worden van wie je in diepste wezen bent. Je kunt er dan voor kiezen om van daaruit te leven. Een geactiveerde koendalinie helpt daarbij ook je genezend en transformerende vermogen te vergroten.”

►Terug naar de recensies