Z3 Relatie tussen hart en ziel onderzoeken

[Under construction]
 
Hoe zit het als je je met hart en ziel ergens voor inzet? Volgens het woordenboek is dat met heel je wezen, met liefde, toewijzing, maar ook met plezier en passie. Maar hoe zit het met de verhouding tussen hart en ziel? Je ziel als je Goddelijke kern (zie vorige meditatie Z1 over de Godsvonk), maar je spirituele hart is ook je diepste bron van liefde. Hoe verhouden die zich met elkaar? Beiden zijn essentieel maar toch verschillend. Wat gebeurt er in je energiesysteem als je je met hart en ziel voor iets inzet? In deze meditatie kun je op ontdekkingsreis gaan in jezelf om wat meer te weten te komen over hoe bij jou de verhouding tussen hart en ziel is.
 
Opbouw meditatie
Eerst is er ene voorbereidende meditatie. Na een korte start (1) gaan we (2) het hartchakra activeren en contact maken met (3) het Hoger Zelf en (4) de Godsvonk.
Daarna (5) kunnen we contact gaan maken met de gevoelsziel en (6) een indruk krijgen van de relatie tussen hart en gevoelsziel. Daarna kunnen we (7) de uitstraling van het hartchakra en (8) de gevoelsziel meer bewust worden. Tot slot (9) ronden we de meditatie af.
 
Gesproken meditatie voorbereidend gedeelte:

AudioFile

AudioFile: 

Meditatiestappen voorbereidend gedeelte:

 

1. Start

We beginnen met gronden door wortels te visualiseren vanaf onze voeten en stuit naar het bolvormige centrum van de aarde. Zet er je naam op en de datum van vandaag (in het ‘nu’ zetten). Laat aarde-energie bij je voeten binnenkomen en kosmische energie via je kruin. Meng die bij je stuit en laat de gemengde energie door je heen stromen. Visualiseer een vlammetje op de rand van je aura en laat daar vrijkomende storingen in verbranden.

Stel je een klein kamertje voor in het centrum van je hoofd en stuur daar eventuele bezoekers weg. Zet dat kamertje in het ‘nu’ en zet er je naam in. Stel je een gemakkelijke stoel voor in het centrum van het kamertje. Ga daar in zetten en kijk naar buiten. Stel je daar een scherm voor met een gronding en een zonnetje erboven. Maak dat scherm schoon. Dat helpt om je derde oog te activeren.

 

 

2. Activeren van het hartchakra

Richt je op je hartchakra. Stel je voor dat aan de voorkant van het hartchakra prachtig licht uitstraalt van liefde, mededogen, hartelijkheid, vriendelijkheid en harmonie. Stel dat dat licht steeds dieper uit je hartchakra komt. Een steeds diepere gevoelslaag in je hartchakra wordt zo geactiveerd. Zet dit chakra in het ‘nu’ en zet er je naam in. Deze activering is nodig voor de rest van de meditatie.

 

 

3. Contact maken met je Hoger Zelf

Stel je voor dat de essentie van dit licht diep uit je hartchakra komt. Vanuit een punt van innerlijk licht halverwege de voor- en achterkant van dit chakra. Deze plek wordt gevoed door een lichtkanaaltje van boven je kruin. Het is verbonden met het stralende zonnetje van het Hoger Zelf bovenin je aurawand. Zeg een paar keer ‘hallo’ tegen dit zonnetje en voel dat er dan een heel prettige, zachte energie op je neerdaalt. Ga in gedachten door dit kanaaltje omhoog tot je in het stalende licht van het zonnetje van je Hoger Zelf terechtkomt. Misschien krijg je daar ook beelden van.

 

 

4. Contact maken met je Godsvonk

Ga dan nog iets hoger. Boven je aura is een bolvormig gebied dat innig verbonden is met je aura, dat is de kernziel, dat deel van de ziel dat leven na leven doorgaat. Daar in het centrum van de kernziel is het zachte licht van je Godsvonk, je diepste innerlijke bron waarneembaar. Als je dat niet ziet kun je je een zacht lichtende plek voorstellen, daarmee krijg je ook afstemming op deze Godsvonk. Ga in gedachten vanuit het Hoger Zelf naar die lichtende plek. Zeg daar in gedachten ‘hallo’ tegen en verplaats je erin. Misschien kan je ervaren dat je Godsvonk je diepste, innerlijk bron is. Een plek die gevoed wordt door de Albron, de bron van alles wat bestaat en, net als je Godsvonk, continu actief is. Laat alle informatie die daar aanwezig is voor deze meditatie over de ziel en het hart naar je toe komen. Opgeladen met energie van de Godsvonk kun je weer langzaam terug via het Hoger Zelf en je kruin naar je hartchakra. Voel weer helemaal je lijf en misschien voel je ook het licht wat je meegenomen hebt.

 

 

Gesproken meditatie onderzoek relatie hart en ziel:

AudioFile: 

Meditatiestappen onderzoek hart en ziel:
 
5. Contact maken met de gevoelsziel
We hebben net contact gemaakt met de Godsvonk in de kernziel (zie ook meditatie Z1). In je buik heb je ook nog je gevoelsziel (meditatie Z2). Dat kan je je voorstellen als een transparante bol van ca. 20 cm doorsnede, de kern van je emotionele energielichaam. Dat energielichaam heeft te maken met je persoonlijkheid. Stel je voor dat je die bol op je scherm laat verschijnen, een transparante bol met in het centrum het zachte licht van je Godsvonk.
 
 
6. Relatie hart en gevoelsziel
Wat doe je als je met hart en ziel met iets bezig bent? Stel je voor dat je vanuit je hart liefde uitstraalt. Je kunt dan vanuit je stralende hart ‘hallo’ zeggen naar de bol van de gevoelsziel. Misschien zie je nu dat vanuit het centrum van je gevoelsziel ook straling komt. Laat de straling van je hartcentrum ook door je armen en handen gaan. Uit je handchakra’s in de palmen van je handen kan nu een gouden licht komen. Dat stelt je in staat tot een liefdevolle aanraking. Ga met je stralende hand even langs je wang. Misschien voel je nu iets van de warme, liefdevolle uitstraling van je hand.
 
 
7. Uitstralen van liefdesenergie vanuit het hartchakra
Het licht vanuit je hart kun je nu ook naar anderen stralen. Misschien verschijnen beelden van anderen spontaan voor je geestesoog. Neem er de tijd voor om liefdesenergie naar hen te sturen. Als het genoeg is met één persoon verschijnt mogelijk het beeld van iemand anders naar wie je liefde kan stralen. Rond na enige tijd dat uitstralen naar anderen rustig af.
 
 
8. De uitstraling van je gevoelsziel
Richt je weer op de transparante bol van de gevoelsziel die in het centrum een zacht licht uitstraalt.
Laat de energie van die bol weer bij je binnenkomen. Het gaat naar een energetisch niveau dieper dan je buik en je energielichaam. Stel je voor dat die bol doorstraalt naar je energielichaam, vooral je emotionele energielichaam. Het kan zijn dat hier en daar nog oude geladen herinneringsbeelden zijn in dit energielichaam. Die kunnen in de straling van de gevoelsziel komen waardoor de emotionele lading wat kan oplossen. Houd je hartchakra open en zet donkere plekken in je energielichaam in het ‘nu’. Straal naar je buik, je benen, het bovenste deel van je romp en je hoofd. Je energie wordt daardoor meer up-to-date waardoor ze prettiger kan gaan stromen. Laat ook de energie door je aura stralen. Zet die hele aura in het ‘nu’. Misschien zijn er plekken die een beetje donker zijn. Zet ook je naam in je aura en je energielichaam zodat energie van anderen gemakkelijker kan afvloeien. Zet je naam ook goed in je aurawand. Merk wat je voelt als je dit gedaan hebt. Misschien is er meer warmte gekomen of meer rust of iets anders.
 
 
9. Afronding
Richt je nog een keer op het licht diep in je hart en zeg van daaruit nog een keer ‘hallo’ naar het zonnetje van het Hoger Zelf en het zachte licht van je Godsvonk. Zeg ‘hallo’ tegen de gevoelsziel in je buik. Kom langzaam terug uit je meditatieve staat. Je hartchakra kan dan wat tot rust komen en ook je gevoelsziel. Misschien zitten er nog wolkjes hier of daar in je aura die je naar je vlammetje kan sturen en verbranden.
Visualiseer een zon vlak boven je hoofd met daarin een magneetje met jouw naam erop. Dit magneetje haalt al je energie van elders terug. Zet die energie in het ‘nu’ totdat je zonnetje gaat stralen. Vul je dan op met de energie van je zonnetje.
Ga even na hoe je je voelt in vergelijking met het begin van deze meditatie.
Kom dan langzaam uit je meditatieve toestand. Beweeg je vingers en je tenen wat en voel met je hand op je buik je buikademhaling. Einde van de meditatie
 
 
 
Navigatie
Verder naar Z4: Het ontdekken van de verstandsziel
Terug naar Z2: Het ontdekken van de ziel
► Terug naar Mijlpaal Z De tocht van de ziel
►Terug naar de start van de Pelgrimstocht Innerlijk Licht
 Verklarende woordenlijst spirituele termen